Wednesday, December 09, 2015

Kokkuvõte Erasmusest

Jah, nagu ikka, rauges mingil hetkel mu blogimise hoog ja seetõttu pole ka Erasmuse lõpust kuigi palju muljeid siia jõudnud. Nüüd üritan selle vea veidigi heastada.

Alustame statistikast:

  • Vahetussemestri ülikool: Bremeni ülikool, Saksamaa
  • Eriala: sotsioloogia
  • Uusi facebooki kontakte: umbes 30
  • Uusi lähedasi sõpru: 6
  • Külastatud riike: 2
  • Külastatud linnu: vähemalt 10
  • Saksa keele areng: A1.2 -> A2.2.

Bremenis õppimine oli üldiselt väga sarnane Tartuga. Õppeinfosüsteem oli sarnane, vaid keel teine. Enamikes sotsioloogia ainetes eksameid polnud, vaid tuli kirjutada palju ja lugeda veel rohkem. Olemas oli ilus ja suur raamatukogu, kuid sinna sisenedes tuli oma asjad panna ostukorvi ja kottidega kedagi sisse ei lastud. Samuti olid printerid väga tujukad, kuid need lubati lähitulevikus välja vahetada. Ehk on nüüdseks juba vahetatud?


Jõudsin ka Berliini :)
Bremeni ülikooli tasub Erasmusega minna, kui soovid oma vahetussemestri jooksul palju ja soodsalt reisida. Semestripilet, mis tuleb kõigil üliõpilastel osta, võimaldab kasutada ühistransporti tasuta ja sõita ka lähematesse linnadesse (sh Hamburg, Frankfurt, Cuxhaven) rongiga tasuta. Lisaks lendab Bremenist Ryanair ja sõidab Flixbus ehk ka teised Euroopa riigid on väga soodsalt ja kergesti külastatavad. 

Ja Amsterdami!
Erasmus ise on üks tohutult vahva kogemus - võimalus tutvuda väga kiiresti paljude inimestega eri kultuuridest. Samuti tuleb arvatavasti jagada korterit teisest riigist pärit tudengitega ja see aitab väga oluliselt kaasa kohanemisoskustele. Minu majakaaslased olid õnneks väga toredad, kuigi söögi tegemise ruumi ja nõude leidmisega oli vahepeal raskusi. Muidu aga mängisime tihti koos lauamänge, sõime ühiselt õhtust ja kurtsime oma majaomaniku üle. Üks negatiivsemaid kogemusi kogu mu Erasmuse jooksul oligi oma majaomanikuga suhtlemine, nt pidime talle selgitama, et me ei saa talvel köögis päev otsa aknaid lahti hoida isegi, kui see tähendab, et kööki koguneb liiga palju niiskust. 


Muidugi on Erasmus tuntud oma sotsiaalsete ürituste poolest, mida oli ka Bremenis väga palju. Neid korraldas Erasmus Initative ja enamasti olid need väga toredad. Siiski oli reisimine suure hulga erinevate inimestega väga vaevarikas ja olen õnnelik, et lõpuks käisin suure Erasmuse grupiga vaid ühel reisil. Samas õhtused peod ja eriti kultuure tutvustavad üritused olid väga ägedad. Mulle aga meeldisid veelgi rohkem väiksemate seltskondadega korraldatud lauamänguõhtud ja lõunatamised. 




Kokkuvõttes kindlasti soovitan kasutada võimalust Erasmusega välismaale minna, Usun, et igaüks leiab endale midagi toredat ja mälestusväärset.