Sunday, January 17, 2016

Mis on feminism?

Paar nädalat tagasi sattusin koosviibimisele, kus muuhulgas tuli teemaks ka feminism. Arutelu käigus kõlas küsimus: "Kas sa võtaksid tööle feministi?" Arutelu kujunes suhteliselt pikaks, eelkõige feminismi mõiste osas. See pole ka üllatav, sest feminism omab palju erinevaid tähendusi. Siiski on minu arvates levinuim ja põhiline tähendus sooline võrdõiguslikkus. See tähendab, et isik (sh mina), kes identifitseerib end feministina, leiab, et inimestele peaksid osaks saama võrdsed võimalused, õigused ja kohustused, olenemata nende soost. 

Mõned näited võimalustest, kuidas soolist võrdõiguslikkust arendada:

  1. Selmet öelda poistele, et nad ei tohi lüüa tüdrukuid, tuleks kõigile õpetada, et vägivald pole lahendus ja on õigustatav vaid enesekaitsena. 
  2. Selmet õpetada tüdrukutele, mida kanda, et vältida ebameeldivat tähelepanu, tuleks õpetada kõiki austama teiste isikute privaatsust, isiklikku ruumi ja seksuaalseid valikuid. 
  3. Tööle võtmisel ja palga määramisel tuleks arvestada isiku oskustega, mitte soo või võimaliku sünnitamisega (seda enam, et laste kasvatamine ei peaks olema vaid naiste kohustus). 


No comments:

Post a Comment